Veel blikschade aan zelfrijdende auto Google na botsing

Een zelfrijdende auto van Google is vrijdag flink beschadigd geraakt bij een ongeluk, nadat een andere auto door een rood licht reed. Dit gebeurde op een kruispunt in California. Er vielen geen gewonden, maar de auto was dusdanig beschadigd dat het moest worden weggesleept. Vanwege de schade is het een van de meest heftige ongelukken met een zelfrijdende auto van Google tot nog toe, meldt de Britse krant The Guardian.

Volgens Google was de zelfrijdende stand ingeschakeld op het moment dat de botsing plaatsvond. De auto zou wel geprobeerd hebben om nog te remmen – net als de persoon die de andere auto bestuurde – maar het was te laat om een botsing te voorkomen.

Botsing

Het is niet de eerste keer dat een zelfrijdende auto van Google op een ander voertuig botst. Daarbij ging het tot nog toe echter vooral over ongelukken omdat het voertuig achterop een langzaam rijdend of stilstaand auto reed. Daarbij was er gewoonlijk sprake van lichte schade. Bij deze botsing zat de hele zijkant van de auto in elkaar en werden de airbags geactiveerd.

Google zelf zegt dat er weinig aan dit ongeluk te doen was en dat de zelfrijdende wagen geen schuld treft. “Menselijke fouten spelen een rol in 94 procent van alle ongelukken”, aldus Google. “Dit is juist de reden waarom we zelfrijdende technologie ontwikkelen om zo onze straten veiliger te maken.” Bovendien zou het verkeerslicht al zes seconden op groen hebben stilgestaan voordat het voertuig het kruispunt opreed.

De zelfrijdende auto’s van Google zijn al ruim tien keer betrokken geweest bij ongelukken, maar slechts eenmaal was het de schuld van de Google-auto. De andere keren waren andere – menselijke – chauffeurs de oorzaak. Google zegt dat de totale vloot van zelfrijdende Google-auto’s al 2 miljoen kilometer heeft afgelegd.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.