Nieuwe regels opgesteld voor zelfrijdende auto’s in Amerika

Autonomous driving

De Amerikaanse regering heeft nieuwe regels opgesteld voor zelfrijdende auto’s. Door een pakket aan richtlijnen te formuleren moet meer ruimte komen voor de ontwikkeling van autonome voertuigen, zonder dat de veiligheid in het geding komt. Tegelijkertijd sprak president Barack Obama zijn steun uit voor zelfrijdende auto’s, omdat hij verwacht dat deze innovatie het aantal verkeersslachtoffers fors kan reduceren. Autofabrikanten zijn verheugd met het besluit.

Tot dusver werd in Amerika de wetgeving rondom zelfrijdende auto’s vooral bepaald door de individuele staten, waarbij nogal eens verschillen ontstonden. Maandag werd duidelijk dat de overheid landelijk beleid uit heeft gestippeld om het ontwikkelen en het testen van deze nieuwe vorm van mobiliteit in goede banen te leiden.

Veiligheid

Uitgangspunten van de nieuwe richtlijnen zijn “het veilig ontwerpen, ontwikkelen, testen en inzetten van autonome voertuigen”, aldus het Amerikaanse Ministerie van Transport. Tevens is het creëren van landelijke wetgeving een belangrijke uitgangspunt, om zo te voorkomen dat elke staat een eigen beleid ontwikkeld. Vooralsnog is vrijwilligheid de basis van deze richtlijnen, maar het is allerminst uitgesloten dat het pakket een wettelijk karakter krijgt.

Maandag verscheen ook een opinie-artikel van Obama over zelfrijdende auto’s in een lokaal medium in Pittsburgh, ook de stad waar Uber onlangs zijn zelfrijdende taxidienst startte. Daarin stelt Obama dat tijdens zijn  presidentschap zelfrijdende auto’s van science fiction naar realiteit zijn gegaan, “met het potentieel om onze manier van leven te veranderen”.

Hij vervolgt: “Op dit moment overlijden op onze wegen te veel mensen – alleen al in het vorige jaar 35.200 – waarbij 94 procent het resultaat is van menselijk falen. Autonome voertuigen kunnen tienduizenden mensenlevens redden elk jaar. En op dit moment, voor veel oudere en gehandicapte Amerikanen, is autorijden geen optie. Zelfrijdende auto’s kunnen dat veranderen.”

Kritiek

De uitspraak van de Amerikaanse president komt op een moment dat ontwikkelaars van zelfrijdende voertuigen kritiek krijgen, vooral Tesla. Door diverse dodelijke incidenten, al dan niet veroorzaakt door het zelfrijdende systeem, wordt getwijfeld of er niet meer naar de veiligheid moet worden gekeken.

De regering in de Verenigde Staten, een belangrijk autoproducerend land, geeft nu het signaal af dat het de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s absoluut wil ondersteunen, maar daarbij wel de touwtjes in eigen hand wil houden.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s? Kom dan naar de SDC Summit 2016 op woensdag 12 en donderdag 13 oktober in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op www.sdcsummit.com/. Of schrijf in via www.sdcsummit.com/registreren/.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.