Google's Lexus RX 450h Self-Driving Car" by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo - This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Zelfrijdende auto van Google komt in botsing met bus

Foto: Wikipedia. “Google’s Lexus RX 450h Self-Driving Car” by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo – This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Een zelfrijdend voertuig van technologiereus Google heeft vorige maand een bus geschampt. Dat gebeurde in Amerika, waar het bedrijf diverse tests uitvoert met dit type auto’s. Bij het incident vielen geen gewonden, wel was er blikschade. Het is de eerste keer dat een autonoom rijdend Google-voertuig een ongeluk veroorzaakt.

Het ongeval ontstond door een inschattingsfout van de software van de Lexus SUV die Google gebruikt. In de software zijn diverse aannames verwerkt, die in praktijk niet altijd kloppen. Zo ging het zelfrijdend systeem in dit geval ervan uit dat de bus die vlakbij reed, zou remmen voor de robotauto. Dit gebeurde echter niet, met een botsing tot gevolg. In de auto zat wel een chauffeur, maar deze greep niet in omdat deze ook dacht dat de bus zou stoppen.

Misverstand

Google benadrukt dat dit soort misverstanden ook bij menselijke autorijders regelmatig voorkomen en meldt dat de software voor zelfrijdende auto’s uiteraard nog verbetering behoeft. Desalniettemin gelooft het Amerikaanse bedrijf in de toekomst van robotauto’s, bijvoorbeeld omdat het het aantal verkeersslachtoffers kan terugdringen. Dit omdat veel ongelukken worden veroorzaakt door menselijk falen.

Onlangs werd ook bekend dat de internetreus personeel zoekt voor uitbreiding van het team voor zelfrijdende auto’s. Daar zitten ook enkele vacatures bij voor interieurontwerpers. Het gaat hierbij onder andere om het ontwerpen van stoelen en binnenverlichting. Nadenken over het uiterlijk van het stuur of de pedalen is niet nodig. Die heeft de toekomstige zelfrijdende auto waarschijnlijk niet.

Lees het rapport van Google hier. Beschrijving van het incident staat onderaan het rapport.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Zelfrijdende auto van Google komt in botsing met bus”

Tibor Strausz|01.03.16|19:23

volgens mij reed de google auto maar 3 km per uur en de bus 20. ben benieuwd naar het maand rapport van google zelf 🙂

Tom van Gurp|02.03.16|12:10

Dag Tibor,

We hebben een link naar het rapport toegevoegd onderaan het artikel. Dank voor je interesse.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.