43% Amerikanen denkt dat zelfrijdende auto’s niet veilig zijn

Opel, zelfrijdend, autonoom

Bijna de helft van de Amerikanen denkt dat autonome voertuigen niet veilig zijn. Iets méér dan de helft zegt geen passagier te willen zijn in een dergelijke auto. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Morning Consult. Tevens bleek dat jongeren meer vertrouwen hebben in zelfrijdende voertuigen dan ouderen.

Het bedrijf bevroeg 1.869 Amerikanen. Zoals gezegd denkt 43 procent dat zelfrijdende auto’s niet veilig zijn. 32 procent denkt dat ze wél veilig zijn. De overige 25 procent zegt het niet te weten, of dat het ze niet uitmaakt. De onderzoekers splitsten de groep ook uit naar leeftijd. Daaruit bleek dat hoe ouder mensen zijn, hoe sceptische ze staan tegenover deze nieuwe technologische ontwikkeling.

Kopen

Bijna twee derde van de ondervraagden (63 procent) geeft aan de komende tien jaar geen zelfrijdende auto te willen kopen. Slechts 23 procent ziet zichzelf dat wél doen. Overigens zijn dergelijke voertuigen op dit moment nog helemaal niet te koop.

Wel zijn autofabrikanten er volop mee bezig. Diverse traditionele producenten ontwikkelen zelfrijdende voertuigen. Maar ook andere partijen zien er wel heil in. Softwaregigant Google voert op dit moment diverse tests uit en de producent van honderd procent elektrische auto’s Tesla mengt zich ook in de strijd.

Ongevallen

De cijfers lijken de veiligheidstwijfels van de ondervraagden niet te steunen. Uit een vorig jaar door de Universiteit van Michigan uitgevoerd onderzoek bleek dat alle van de elf geregistreerde ongevallen met autonome voertuigen waren veroorzaakt door menselijke fouten. In acht van de elf gevallen stond de zelfrijdende auto stil of reed langzamer dan vijf kilometer.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.