Kia-Soul-EV-Autonomous-Vehicle_Traffic-Jam-Assist, zelfrijdende auto, self driving car

Beperkende regels zelfrijdende auto’s mogelijk versoepeld

Foto: KIA

Diverse beperkende verkeersmaatregelen voor zelfrijdende auto’s gaan mogelijk verdwijnen. Deze regels schrijven nu nog voor dat een voertuig altijd een bestuurder moet hebben en dat autonoom rijden alleen is toegestaan bij snelheden tot tien kilometer per uur. Daar moet een einde aan komen, als het aan diverse autoproducerende landen ligt. Eventuele wijzigingen gaan waarschijnlijk ook voor Nederland gelden.

De regel dat een voertuig altijd een bestuurder moet hebben, is overeengekomen tijdens een conferentie in Wenen die plaatsvond in 1968. Ruim zeventig landen, waaronder Nederland, hebben zich gecommitteerd aan de afspraken uit deze conferentie. Eén van de afspraken staat echter de grootschalige toepassing van zelfrijdende auto’s in de weg.

Duitsland, Italië en Frankrijk hebben daarom een voorstel gedaan om de regels aan te passen. In het nieuwe voorstel staat dat een voertuig zelf mag sturen, zo lang er iemand in de auto zit die kan ingrijpen. Het voorstel van de drie landen heeft nog niet tot nieuwe wetgeving geleid, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Parkeren

Ook wordt automatische besturing waarschijnlijk toegestaan bij snelheden boven de tien kilometer per uur. Die snelheidsbeperking is nu nog van kracht en vloeit voort uit een regel van The World Forum for Harmonization of Vehicle Regulation, een organisatie van de Verenigde Naties. Deze stelt richtlijnen op voor onder meer EU-lidstaten, Japan en de Verenigde Staten, die het vervolgens opnemen in hun eigen landelijke wetgeving.

De huidige beperking houdt in dat autonoom rijden alleen is toegestaan bij parkeersnelheden. Een werkgroep binnen de VN buigt zich op dit moment over de vraag of deze beperking kan worden afgeschaft, waardoor een computergestuurde auto ook op hogere snelheden kan rijden.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Beperkende regels zelfrijdende auto’s mogelijk versoepeld”

Tibor Strausz|02.02.16|22:27

hopelijk veranderen ze de wet dan zo dat auto’s ook zonder inzittenden mag rijden. dan kan je pas echt een zelfrijdende taxi maken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.