Google, zelfrijdende auto, selfdriving car

Zelfrijdende auto Google: slechts 13 ingrepen in 700.000 kilometer

Foto: screenshot https://www.google.com/selfdrivingcar/

Er hoeft nauwelijks meer ingegrepen te worden tijdens het rijden in de zelfrijdende auto van Google. Er is in totaal bijna 700.000 kilometer afgelegd tijdens testen. Van januari tot eind november 2015 waren er slechts vijf menselijke ingrepen nodig. In de laatste drie maanden van 2014 was dat nog 8 keer. In de meeste gevallen is de oorzaak het verkeersgedrag van andere weggebruikers de oorzaak. Dat heeft Google verklaard in een rapport aan de Californische verkeersautoriteit.

Medewerkers van Google beslisten in 69 gevallen de controle over de auto over te nemen, omdat ze dat in een bepaalde verkeerssituatie nodig vonden of omdat ze vreesden dat de technologie zou falen. Na computersimulaties zou het in 56 van die gevallen waarschijnlijk toch niet tot een ongeval gekomen zijn.

Software

In 272 gevallen stelde de software zelf problemen vast en gaf ze de controle over aan de mens. Die software is zo geprogrammeerd dat wanneer er ongewone sensorgegevens zijn, of problemen met de verbinding, dat de besturing weer aan de mens wordt overgedragen.

In totaal moesten mensen dus 341 keer de controle over de auto overnemen, waarvan 304 keer in de stad. Dat komt omdat stedelijke omgevingen complexer zijn dan buitenaf; er zijn veel andere weggebruikers en er zijn veel wisselingen van rijstroken en kruispunten.

De robotwagens van Google hebben in de vijftien maanden tot eind november 2015 zowat 693.000 kilometer autonoom gereden, aldus Google.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.