Fransen zitten niet te wachten op zelfrijdende auto’s

Bron: Volvo

Als het aan de inwoners van Frankrijk ligt, komt de zelfrijdende auto er voorlopig niet. Een grote meerderheid is bang het plezier van het rijden te moeten missen, en verwacht ook niet dat dit in de komende twintig jaar realiteit wordt.

Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Fransen door OpinionWay Research in juni 2016. Hen werd gevraagd hoe ze aankijken tegen de ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden, waar bijvoorbeeld de grote Franse automerken Renault en Citroën ook nadrukkelijk mee bezig zijn.

Vrijheid om te rijden

Van de deelnemers aan het onderzoek vond 88 procent dat een autorit voor hen gelijk staat aan de vrijheid van reizen, en 65 procent stelt het plezier van het zelf rijden aan de kaart. Van de zelfrijdende auto vinden ze zo ongeveer exact het tegenovergestelde.

Slechts 58 procent is ervan overtuigd dat een zelfrijdende auto hen meer vrije tijd oplevert; bijna de helft is daar totaal niet van overtuigd. 45 procent is niet van mening dat rijden met een autonoom voertuig het verkeer veiliger maakt. Slechts 23 procent stelde liever een zelfrijdende auto te willen dan de huidige, zelf te besturen auto op de oprit.

Auto opgeven

Soortgelijke resultaten kwamen voort uit een eerder onderzoek van TSN Infratest onder Fransen, een maand eerder. De groep respondenten, vooral bestaand uit jongeren tussen de 18 en 24 jaar, was zich grotendeels bewust van de komst van zelfrijdende auto’s, maar driekwart associeert dit ook direct met het verliezen van het plezier om zelf te rijden. Ruim 70 procent denkt dat een zelfrijdende auto voor de commerciele verkoop er de komende twintig jaar niet in zit.

Voor het delen van de auto werden verschillende resultaten gevonden. Waar uit een onderzoek bleek dat drie op de vijf Fransen autodelen zag als een slimme manier om geld te besparen, bleek uit het onderzoek van TSN dat zeven op de tien liever met de eigen auto blijft rijden. Voor korte tripjes is de groep die bereid is een deelauto te nemen iets groter.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.