Groot Chinees testprogramma met zelfrijdende auto’s van start

Baidu

Het Chinese hightech-bedrijf Baidu heeft een plan gepresenteerd voor een grootschalig testprogramma om zelfrijdende voertuigen vrij rond te laten rijden. Dat wil het bedrijf laten gebeuren in de Chinese stad Wuhu. In een vijfjarenplan moeten de zelfrijdende auto’s, busjes en touringcars langzaam geïntroduceerd worden in de Aziatische stad.

Dat meldt BBC. In eerste instantie zullen de voertuigen geen mensen gaan vervoeren, aangezien de technologie die gebruikt wordt alleen nog maar gebruikt is langs vooraf ingerichte testgebieden. In de loop van het project zullen wel personen worden vervoerd in de autonome voertuigen.

Omarmen

“Wuhu wil wereldwijd de eerste stad zijn die autonoom rijden volledig omarmt”, aldus Wang Jing, die binnen Baidu verantwoordelijk is voor dit onderdeel. “Dit is de eerste stad die dapper en innovatief genoeg is om autonoom rijden op deze manier te testen.”

In de eerste drie jaar van het project wordt een testlocatie in de stad aangewezen waar voorzichtig de voertuigen getest gaan worden. In de tweede fase, de laatste twee jaar van het testprogramma, wordt dit gebied nadrukkelijk uitgebreid en wordt de service commercieel zodat er ook inwoners van Wuhu mee kunnen gaan rijden.

Autodelen

Volgens Jing wilde de stad erg graag met robotauto’s gaan werken omdat dit een veel efficiëntere manier is om mensen en goederen te verplaatsen. “Momenteel is het privé-bezit van auto’s een grote verspilling omdat ze het grootste deel van de dag stilstaan. Met deze auto’s kan het autodelen worden geïntensiveerd, waardoor file tegen wordt gegaan.”

Baidu werkt in deze projecten nauw samen met automaker BMW. Jing hoopt dat in navolging van Wuhu ook andere andere steden dermate grote projecten op gaan starten. “We willen onze ervaringen en data delen met de overheden zodat het makkelijker wordt om dit in andere steden ook toe te gaan passen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.