Zuid Australië start halfjaarlijkse proef met zelfrijdend vervoer

De overheid van Zuid Australië is een proef van zes maanden gestart met zelfrijdend vervoer. Deze test omvat een shuttle bus, de Olli genaamd, en twee overstappunten (met de titel Matilda). Het doel van de proef is om te kijken hoe technologische ontwikkelingen het transportsysteem kunnen verbeteren.

Olli is gebaseerd op technologie van het leger. Denk dan aan radar detectie, computer data en autonome navigatiesystemen. De Australische regering werkt samen met SAGE Automation, het in Amerika gevestigde Local Motors en het stadsbestuur van Holdfast Bay. IBM speelt ook een rol bij de uitvoering en coördinatie van de test.

Zowel de Olli als Matilda zijn voorzien van een menselijke interface, waarmee passagiers kunnen communiceren. De overstappunten hebben digitale touch screens en geven real-time informatie over buslocaties en weersvoorspellingen. Olli en Matilda reageren op vragen van passagiers. Aan dove passagiers is ook gedacht, want het systeem herkent gebarentaal.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.