Ford en Walmart

Meer pilots autonoom vervoer in Nederland dan China

Bron: Ford

Verschillende landen willen voorlopers zijn op het gebied van zelfrijdende voertuigen, waaronder Nederland. Aan de 24 pilots die momenteel in Amerika draaien, kan niemand tippen. Maar Nederland houdt met vijf pilots voorlopig wel landen als China, Frankrijk en Duitsland achter zich.

Silicon Valley Mobility bracht in kaart welke pilots en proefprojecten er wereldwijd allemaal plaatsvinden op het gebied van zelfrijdende auto’s, zo meldt Quartz. Daaruit blijkt dat de Verenigde Staten met 24 van zulke pilots ruim voorop lopen. Het Verenigd Koninkrijk volgt op gepaste afstand met zes. In zowel Nederland als Australië en Zwitserland lopen momenteel vijf proefprojecten. In Frankrijk en China zijn dat er vier; in zowel Duitsland als Canada drie.

Verschillen steeds kleiner

Volgens Sven Beiker van Silicon Valley Mobility zal het aantal pilots volgend jaar alleen maar toenemen. Bovendien zal er volgens Beiker, die in het verleden voor BMW werkte, een verschuiving gaan plaatsvinden van pilots naar daadwerkelijke producten en diensten. Hij denkt ook dat het verschil in aantallen proefprojecten tussen Amerika en diverse Europese landen snel kleiner zal worden.

Bovendien moet serieus rekening worden gehouden met China, dat in 2030 10 procent van alle auto’s zelfrijdend wil hebben. Ook is er Japan, dat in 2020 de Olympische Spelen heeft en die gelegenheid aangrijpt om zichzelf op technologisch gebied aan de wereld te presenteren. Onderdeel daarvan is een shuttledienst met zelfrijdende voertuigen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.