Uber gaat beperkt testen met zelfrijdende auto

Volvo Cars and Uber join forces to develop autonomous driving cars

Acht maanden na de dodelijke aanrijding tussen een zelfrijdende Uber-auto en een voetganger is Uber dicht bij het hervatten van zijn testprogramma. Dat zit er al langer aan te komen, maar nu is bekend dat het testprogramma veel kleinschaliger wordt dan voorheen.

Uber was namelijk al behoorlijk uitgebreid aan het testen met autonome voertuigen. Dat gebeurde in steden, soms ook ’s nachts en met snelheden tot 90 kilometer per uur. Na het dodelijke ongeval in Phoenix kwam het hele testprogramma tot stilstand. Sindsdien werd er wel gepraat over het weer hervatten van de tests, want Uber wil nog altijd graag een zelfrijdend voertuig op de markt brengen. Tegelijk was er het bewustzijn dat er voor het dodelijke ongeval enorm veel aandacht was. Daarom heeft heeft het bedrijf de tijd genomen om het testprogramma weer in de steigers te zetten.

Niet ’s nachts of bij slecht weer

Het zou nu nog maar enkele weken duren alvorens het programma weer wordt hervat, meld de New York Times. En het is ook duidelijk dat Uber voorzichtig weer begint. Om te beginnen met een rondje tussen twee kantoren van het bedrijf in Pittsburgh. Het gaat dan om een traject van een kleine anderhalve kilometer, waarop de autonome voertuigen niet harder zullen rijden dan 40 kilometer per uur. In de nachtelijke uren of bij slecht weer zal er helemaal niet worden getest.

Daarmee lijkt Uber volgens de New York Times voorlopig afscheid te nemen van de grote ambities die het voorheen etaleerde op het gebied van autonome voertuigen. De krant geeft ook aan dat de technologie zelf verschillende zwakke punten kent. De auto’s zouden trager reageren dan menselijke bestuurders en maar met moeite bepaalde tests hebben doorstaan, zo zou blijken uit documenten en gesprekken met medewerkers van het bedrijf.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

1 reactie op “Uber gaat beperkt testen met zelfrijdende auto”

Ralph Panhuyzen|06.12.18|16:54

Het is gewoon wachten op een volgend ‘incident’. Vanwege z’n grootte en rechthoekige vorm is de SUV niet ideaal. Hier schematisch weergegeven:
https://4.bp.blogspot.com/-s_Q8lywK1JQ/W6iZ-VosdMI/AAAAAAAAJoE/1RKdMJSdDtgRawkUxyduLeC2n1YD3EvEACLcBGAs/s900/3%2Blidar%2Bwith%2BVolvo.jpg

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.