Ford en Walmart

Samenwerking Ford en Walmart voor zelfrijdende thuisbezorging

Bron: Ford

Autofabrikant Ford en supermarktketen Walmart verkennen samen de mogelijkheden van boodschappen laten bezorgen door zelfrijdende voertuigen. In combinatie met het al bestaande bezorgsysteem van Postmates kon er snel een pilotprogramma worden opgezet. Daarin wordt uitgezocht of autonome voertuigen echt iets kunnen toevoegen aan de bezorgdienst van Walmart.

Dat er een markt voor thuisbezorging is, merkt Walmart al aan de respons op de diensten die nu al worden aangeboden. Hierbij selecteren getrainde ‘personal shoppers’ de boodschappen die vervolgens door Postmates bij de klant worden bezorgd. Deze service slaat goed aan en zal eind dit jaar al beschikbaar zijn in zo’n 800 winkels in 100 stedelijke gebieden. En volgend jaar zal het aantal winkels waar deze dienst wordt aangeboden nog eens verdubbelen.

Gebruik in dagelijks leven

Ford en Walmart denken allebei dat autonome voertuigen een grote rol gaan spelen in het bezorgen van producten in de toekomst. Maar ze vinden het van groot belang om eerst uit te zoeken hoe mensen die voertuigen in hun dagelijkse leven willen gebruiken. In de pilot zullen de gebruikte voertuigen dus ook data verzamelen over de voorkeuren van consumenten en hoe zij het beste bediend kunnen worden.

Omvang en samenstelling

Uiteraard wordt ook bekeken hoe autonome thuisbezorging aan de bezorgkant het beste kan worden ingericht. Het zal om grotere en meer gevarieerde ladingen gaan dan bijvoorbeeld bij maaltijdbezorging. Onderdeel van de pilot is dan ook uitzoeken welke omvang en samenstelling een voertuig moet hebben om optimaal te functioneren in het bezorgen van boodschappen. Daarbij speelt natuurlijk ook mee dat het voertuig per rit meerdere bestellingen moet kunnen afleveren zonder dat er bederfelijke waren overstuur gaan.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.