DB Schenker, Einride, T-pod

DB Schenker neemt autonome truck in gebruik

Bron: DB Schenker

Op de DB Schenker-locatie in het Zweedse Jönköping rijdt sinds kort een volledig elektrische en autonome truck met goederen van en naar het magazijn. De zogenaamde T-pod moet de weg vrijmaken voor duurzaam goederenvervoer over de weg.

Samen met voertuigleverancier Einride vierde DB Schenker onlangs de ingebruikname van de T-pod. Het logistieke bedrijf zet vol in op duurzame en innovatieve vervoersoplossingen. In dat kader zullen zelfrijdende voertuigen een steeds grotere rol gaan spelen, denkt directeur Jochen Thewes. “Samen met Einride willen we in de nabije toekomst de eerste elektrische, volledige zelfrijdende truck op de openbare weg laten rijden. En op die manier willen we nieuwe standaarden realiseren voor de logistiek van morgen”, aldus Thewes.

Op afstand onder toezicht

De T-pod die nu bij DB Schenker in Jönköping rijdt, heeft geen bestuurderscabine. Daarmee is de menselijke invloed echter niet weg: de truck staat onder toezicht van iemand die zich honderden kilometers verderop bevindt. Deze persoon kan ook ingrijpen als de situatie dat nodig vereist. Omdat er geen bestuurderscabine is, kunnen andere aspecten van de truck worden versterkt: meer flexibiliteit en laadvermogen, lagere kosten voor productie en exploitatie en minder energieverbruik.

Kortere levertijden

En wat nu één T-pod is, kunnen er betrekkelijk eenvoudig meer worden. Met een intelligent routeringsysteem kan een vloot van de voeruigen worden aangestuurd. Werken op die schaal moet zaken als levertijden, batterijleven en energieconsumptie ten goede komen. DB Schenker en Einride geloven dat ze wegtransport hiermee veel efficienter kunnen maken. Dat is nu begonnen met de pilot in Jönköping, maar de samenwerking voorziet ook in de mogelijkheid dat er meer pilots worden opgestart.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.