zelfrijdende auto van Waymo in Arizona

Autonome ritjes met Waymo-auto’s mogelijk tegen betaling

Waymo verkent de mogelijkheden om mensen te laten betalen voor het reizen met zijn zelfrijdende auto’s in de Amerikaanse staat Phoenix. Tot op heden rijden zo’n 400 mensen gratis met de voertuigen mee.

Mensen geld laten betalen voor die dienstverlening is de volgende stap in de vermarkting ervan. Waymo laat in Phoenix al een tijdje zelfrijdende Chrysler Pacifica Hybrids rijden waar ongeveer 400 ‘early riders’ gebruik van maken. Naarmate die testen vorderen, ontstaan er ook mogelijkheden om een vergoeding voor de geleverde diensten te vragen.

Volgens The Financial Times heeft Ruth Porat, financieel directeur van Waymo’s moederbedrijf Alphabet, tegen investeerders gezegd dat het nu die kant op gaat. Sommige klanten zouden nu al betalen voor hun ritjes met de zelfrijdende auto’s, meldt CNET. Hoeveel zij betalen en om welk deel van de passagiers het gaat, is nog niet bekend.

Marktleider

Dat Waymo nu geld vraagt voor de dienst, of dit op korte termijn gaat doen, komt niet als een verrassing. Meerdere grote partijen werken aan de introductie van zelfrijdende auto’s met als doel deze daadwerkelijk op de consumentenmarkt te brengen. Waymo wordt in deze sector als marktleider gezien en is ook de partij waarvan in het algemeen wordt verwacht dat zij als eerste een autonoom voertuig voor commercieel gebruik zullen inzetten.

En daarbij gaat de onderneming bepaald niet over één nacht ijs. Dagelijks legt Waymo op zijn diverse test- en proeflocaties zo’n 40.000 autonome kilometers af. Afgelopen juli liet het bedrijf weten inmiddels 13 miljoen autonome kilometers op de teller te hebben, aangevuld met ongeveer 5 miljard kilometer in simulatoren.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.