De EZ10 van EasyMile

Zelfrijdende shuttle tussen parking en Australisch ziekenhuis

Het Franse bedrijf EasyMile heeft een zelfrijdende shuttlebus ingezet die rijdt tussen een parkeerplaats en een ziekenhuis in het Australische Playford. De bus rijdt over de openbare weg. De proef van een half jaar is afgelopen weekend van start gegaan. Het project is een samenwerking tussen de overheid, EasyMile en een lokaal vervoersbedrijf.

De shuttle EZ10 van EasyMile moet parkeerproblemen rond het ziekenhuis helpen voorkomen door heen en weer te rijden tussen een P&R en het ziekenhuis. De bus is ook bedoeld als oplossing voor de ‘first and last mile’. De dienst is gratis. De bus rijdt op doordeweekse dagen tussen 9.00 en 17.00 elke 15 minuten uur heen en weer. Er zijn vaste opstappunten. In een tweede fase van de proef zal de zelfrijdende shuttle aansluiten op het bestaande openbaar vervoer en een winkelcentrum.

Potentie

EasyMile noemt het traject een ideale locatie om te experimenteren: “De proef wordt uitgevoerd op een openbare weg, met interacties tussen de bus en het lokale verkeer, geparkeerde auto’s, fietsers en voetgangers. Zo zien we hoe passagiers en andere verkeersdeelnemers reageren op technologie zonder bestuurder. Het is een groeiende stad en omarmt nieuwe technologie”, zegt Simon Pearce, hoofd van EasyMile Australia.

“Het is een innovatieve, veilige en goedkope transportoplossing die het potentieel heeft om het aantal voertuigen op de weg te verminderen en tegelijkertijd een positief effect op het milieu heeft”, zegt Stephan Knoll, minister van Transport van Zuid-Australië. “Autonome voertuigen zullen de manier veranderen waarop we in de toekomst passagiersvervoer aanbieden.”

Lees ook: EasyMile breidt activiteiten uit naar Australië en Nieuw-Zeeland

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.