Autonome truck rijdt 40 kilometer over Zuid-Koreaanse snelweg

Een volledig autonome vrachtauto van Hyundai heeft deze week een traject met een lengte van 40 kilometer gereden over een Zuid-Koreaanse snelweg. Hyundai gelooft dat autonome vrachtauto’s de efficiëntie en de veiligheid bevorderen en zet daarom vol in op de ontwikkeling van deze technologie.

De truck reed tussen Uiwang en Incheon. In de eerste stad worden veel goederen geproduceerd, die daarna via havenstad Incheon geëxporteerd worden. Daarom rijden op dit traject altijd veel vrachtauto’s.

Autonoom systeem

Het ging hier om een Xcient truck, met een maximale laadcapaciteit van 40 ton. Dit voertuig was uitgerust met een autonoom systeem, dat zelf kon sturen, schakelen en remmen. Er zat nog wel een menselijke chauffeur in de truck die kon ingrijpen in geval van nood. Volgens Hyundai hield de truck zich gedurende de hele rit constant aan de maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.

Het autonoom rijden werd mogelijk gemaakt door verschillende camera’s, radarsystemen en lidar. Die data werd vergeleken met kaarten van de weg, zodat de vrachtauto wist waar hij was op de weg. De fabrikant hoopt rond 2020 de eerste trucks op de markt te brengen met autonome kenmerken.

Bovendien is het ook erg geïnteresseerd in de mogelijkheden met truck platooning. Hyundai zegt nieuwe testen met autonome navigatie te willen gaan uitvoeren; die worden nu gepland.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.