Navya, Keolis

Eerste autonome bus in Canada de openbare weg op

Bron: Keolis UK

In de Canadese stad Candiac gaat volgende week een volledig autonome en elektrische shuttlebus rijden. Het gaat hierbij om een project van twaalf maanden, waarbij dit voertuig op de openbare weg zal rijden. Dit betekent dat de shuttle dus tussen het normale verkeer rijdt.

De proef wordt gerealiseerd door vervoerder Keolis, voertuigleverancier NAVYA en de overheid van Quebec. Die laatste heeft 350.000 Canadese dollars beschikbaar gesteld voor deze bus, die in totaal 400.000 dollar kost. Het busje heeft een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur.

Route

Dit busje kan 15 personen tegelijkertijd vervoeren en legt daarbij een route af van circa twee kilometer naar een drukke parkeerplaats nabij een snelweg, waar ook veel bussen halteren. Tussendoor stopt het busje bij verschillende haltes op de route. Het stadsbestuur wil het zo gemakkelijker maken voor inwoners om van hun huis naar de bushalte te komen, zodat ze vanaf daar verder naar het werk kunnen reizen.

Hoewel het busje een heel jaar lang rijdt, zal het in de wintermaanden niet mogelijk zijn voor passagiers om mee te rijden. Dit komt omdat de weersomstandigheden hier in de winter erg slecht kunnen worden. Voor onderzoek en verdere ontwikkeling blijft het voertuig echter wel rijden.

Ervaring

Keolis en NAVYA werken al op verschillende andere plaatsen samen aan projecten met autonome voertuigen. In september 2016 stuurden ze in Frankrijk de eerste autonome shuttle de weg op en ook in Las Vegas en Londen hebben ze hiermee al geƫxperimenteerd. Keolis zegt zelf al 40.000 autonome kilometers te hebben afgelegd en circa 110.000 passagiers te hebben vervoerd in voertuigen zonder chauffeur.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.