Bridgestone zelfrijdende auto

Zelfrijdend voertuig helpt Bridgestone bij bandentests

Bandenfabrikant Bridgestone gaat het geluid van haar banden testen met een zelfrijdende voertuig. Aanleiding zijn strengere geluidsnormen voor banden in onder andere Europa en Aziē. Bridgestone hoopt ook dat de testen bijdragen aan de ontwikkeling van wielen voor zelfrijdende auto’s.

De bandenfabrikant werkt hiervoor samen met ZMP. Dit bedrijf is gespecialiseerd in geavanceerde robottechnologie en levert het autonoom vervoerssysteem. Het belangrijkste onderdeel hiervan is de auto zelf: de Robocar MiniVan.

Bridgestone deed al vaker een beroep op ZMP: het bedrijf bouwde eerder ook al een vervoerssysteem, maar hier moesten wel mensen achter het stuur zitten. Een zelfrijdende voertuig inzetten is dus een stapje verder voor beide bedrijven. Het is de bedoeling dat de testen volgend jaar aanvangen, maar de eerste voorbereidingen zijn al getroffen.

Accurater

Een zelfrijdend voertuig inzetten voor de testen heeft een groot voordeel, laat Bridgestone weten. Het bedrijf is zo niet afhankelijk van de rijkwaliteiten van bestuurders, en kan zo veel accurater en efficiënter testen – met het doel uiteraard om zo goed mogelijke banden te produceren.

Aanleiding voor de geluidstesten zijn strengere normen in veel landen en regio’s in de wereld, waaronder Europa, Azië en Japan. Bridgestone hoopt dat de tests ook nieuwe inzichten opleveren voor de ontwikkeling van banden voor zelfrijdende auto’s en andere nieuwe generatie-voertuigen.

Bekijk hier een filmpje over de tests:

Onderwerpen: , ,

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.