Uber neemt afscheid van ‘bestuurders’ zelfrijdende auto’s

Volvo Cars and Uber join forces to develop autonomous driving cars

Uber heeft afscheid genomen van zo’n honderd medewerkers die toezien op het functioneren van zelfrijdende auto’s. Het bedrijf denkt na een dodelijke aanrijding met een fietsster eerder dit jaar na over zijn strategie op het gebied van zelfrijdende voertuigen. De functie van ‘autonomous vehicle operator’ bij Uber is daarom komen te vervallen, meldt Quartz. 

Daarmee is het bedrijf niet ineens klaar met autonome mobiliteit, maar het is wel een indicatie dat er voor een andere aanpak wordt gekozen. Tegenover de vervallen functie staat namelijk de nieuwe functie van ‘mission specialist’. Uber gaat op zoek naar 55 van deze deskundigen inzake testen, zowel op de weg als in geavanceerde testomgevingen. Deze moeten in staat zijn om meer technische feedback te geven dan de autonomous vehicle operators konden.

Dodelijk ongeval

Het ging afgelopen maart mis in Tempe, in de Amerikaanse staat Arizona. Daar reed een zelfrijdende Volvo van Uber een vrouw aan die met de fiets aan haar hand een weg overstak. De vrouw overleefde deze aanrijding niet. De vrouw achter het stuur bleek ten tijde van het ongeval op haar telefoon naar een televisieprogramma te hebben gekeken, daarbij volledig vertrouwend op de zelfrijdende auto. Ook bleek het noodremsysteem te zijn uitgeschakeld.

Uber legde na het dodelijke ongeval al zijn testprogramma’s op de openbare weg stil, maar de komende maanden zullen deze weer worden opgestart. Het bedrijf zegt toegewijd te zijn en te blijven aan de ontwikkeling van zelfrijdende technologie.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.