Proef met zelfrijdend vervoer in Appelscha

Drimmelen wil zelfrijdende shuttle om kernen leefbaar te houden

Proef met zelfrijdend vervoer in Appelscha

In Drimmelen start naar verwachting begin volgend jaar een proef met één of meerdere zelfrijdende shuttles. De gemeente heeft hier vergevorderde plannen voor. Mogelijk sluit ook de gemeente Moerdijk aan. De shuttles moeten de regio bereikbaar en leefbaar houden.

Een haalbaarheidsonderzoek is zo goed als afgerond; de gemeente denkt nu na over aanbesteding en financiering. Het plan moet nog wel concreet worden gemaakt. De bedoeling is in ieder geval dat de shuttles op de openbare weg gaan rijden. Duidelijk is ook dat de buurtbussen gewoon blijven rijden.

De route die de shuttles af gaan leggen, moeten ook nog uitgestippeld worden. Een optie is een verbinding tussen station Lage Zwaluwe en het industriegebied van Moerdijk. Die gemeente zal in dat geval aansluiten. Een andere mogelijkheid is tussen verschillende kernen.

Motie

De VVD, Groen Drimmelen (VP/D66), PvdA, CDA, Gemeente Belangen en CAB riepen vorig jaar in een motie op tot de proef. Zij zien een shuttle als oplossing voor problemen met bereikbaarheid van, en de leefbaarheid in de gemeente. Buslijnen worden namelijk wegbezuinigd zien ze. En zodoende wordt er een groter beroep gedaan op vrijwilligers. Maar die rijden minder graag in het weekend of in de avond. De doelgroep die afhankelijk is van het OV groeit bovendien, vooral door de vergrijzing.

De proef moet antwoord geven op verschillende vragen, stelt de gemeente. Onder andere of de shuttles echt de problemen met de bereikbaarheid en leefbaarheid oplossen. Maar ook hoe reizigers en verkeer erop reageert. En hoe de shuttles in de openbare ruimte functioneren. De gemeente wil in de proef samenwerken met verschillende partijen, waaronder de provincie, de NHTV en de TU Delft.

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.