Supermarktketen Walmart test zelfrijdende schoonmaakrobots

Het Amerikaanse supermarktbedrijf Walmart test momenteel zelfrijdende robots die de winkelvloer schoonmaken. De robots worden getest op vijf verschillende plekken en kunnen tevens worden ingezet om schappen te scannen. Ook andere retailers en overdekte winkelcentra draaien een pilot met deze schoonmaakmachines.

Ze zijn ontwikkeld door het bedrijf Brain Corp. en zijn voorzien van onder meer camera’s, sensoren en lidar-systemen. De robot kan min of meer autonoom voortbewegen (bekijk ook de video onderaan dit artikel). Wel moet de schoon te maken route eerst eenmalig afgelegd worden met behulp van een menselijke bestuurder.

Luchthavens

Het bedrijf achter de robots richt zich ook op andere plekken dan winkels, bijvoorbeeld luchthavens en bedrijfs- en studentencampussen. Tevens zijn er plannen om de robots volgend jaar in Japan in te zetten. Dit project moet starten in de zomermaanden en vindt plaats via partnerbedrijf SoftBank Robotics.

Walmart zegt dat de nieuwe schoonmaakploeg niet bedoeld is als vervanger van het personeel. De robots worden beschouwd als een aanvulling op het personeel, dat zich nu niet meer hoeft te richten op schoonmaken en daardoor meer tijd heeft voor andere zaken.

Personeel

De robots kunnen ook schappen bekijken. Daarbij letten ze onder andere op producten die verkeerd staan en of een bepaald schap moet worden bijgevuld. Volgens een woordvoerder van de supermarktketen is het personeel enthousiast, al zijn ook andere geluiden te horen.

Bron foto: Brain Corp.

Bekijk hieronder de video.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.