München werkt aan zelfrijdende techniek met Nederlandse busfabrikant

Een zelfrijdende shuttle in Parijs. Foto: NAVYA

Het Duitse Stadtwerke München slaat de handen ineen met Ebusco, de Nederlandse fabrikant van elektrische bussen, om verder te innoveren. Als innovatiepartners willen de twee werken aan de verdere ontwikkeling van autonoom rijden en lichtgewicht elektrische bussen.

Vervoerder MVG, de dochter van Stadtwerke München (SWM), is erg geïnteresseerd in de kansen met zelfrijdende voertuigen. In oktober werd een autonoom voertuig van de Franse fabrikant Navya enkele dagen getest op de binnenplaats van het hoofdkantoor van SWM.

Kenmerken

Het ging hier om een klein busje dat 4.75 meter lang was en circa 2 meter breed. In dit voertuig is ruimte voor 11 zitplaatsen en is uitgerust met een batterij, waarmee het ongeveer 9 uur kan rijden. De maximumsnelheid is 45 kilometer per uur. Dit busje van Navya kost ongeveer 250.000 euro. Volgens MVG kunnen vervoerders de komst van zelfrijdende voertuigen niet negeren.

“SWM en MVG willen de deze proef gebruiken om de huidige situatie rondom autonome bussen te demonstreren en te testen hoe zo’n bus reageert in het normale verkeer”, aldus Ingo Wortmann, topman bij MVG. “Wellicht kunnen deze voertuigen op een dag worden geïntegreerd als een flexibele aanvulling op het klassieke OV-systeem.” Het is nog niet duidelijk wanneer Ebusco wil komen met een prototype van een bus die voor een deel autonoom kan opereren.

Elektrische bussen

Stadtwerke München is voor München verantwoordelijk voor onder andere elektriciteit, gas en drinkwater. Sinds kort rijden er twee elektrische bussen van Ebusco in München. Die zijn geleverd aan vervoerder MVG. Ebusco is gevestigd in Helmond, waar ook de onderdelen van de elektrische bus worden geproduceerd.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.