Zelfrijdende Ford

Verbaasde reacties: er sjeest ineens een zelfrijdende auto voorbij

Bron: eigen foto Ford

In de toekomst moet het normaal worden, maar nu levert het heel wat verbaasde blikken op: een auto die zonder bestuurder rondrijdt. Autofabrikant Ford zette onlangs in het Amerikaanse Virginia een situatie in scène en filmde hoe het publiek reageerde.

Om dit voor elkaar te krijgen, moest de autofabrikant wel een truc uithalen – goed werkende zelfrijdende auto’s zijn er immers nog niet. Een medewerker van Ford verkleedde zich met een zwart, rechthoekig pak als autostoel, en ging voorin een Ford Transit zitten. Zo ging hij helemaal op in het interieur. Ford schrijft erover op het eigen autoblog.

En toen hij eenmaal door het noorden van de Amerikaanse staat Virginia reed, regende het verbaasde reacties. Mensen pakten snel hun telefoon, of keken voorzichtig nog een keer: hadden ze het echt goed gezien? Slechts een enkeling had niets door. Een verslaggever van NBC had overigens door dat er een verkleed iemand in de auto zat, filmde dat, maar kon niet achterhalen wát hij precies zag. De beelden gingen viral in Amerika.

Interactie

Maar hij zag dus een testauto van Ford. Met de test wilde de autofabrikant de interactie tussen mens en zelfrijdende auto bloot leggen. Dus niet alleen verbaasde blikken van fietsers en voorbijgangers, maar ook of ze het doorhadden als een auto snelheid wilde maken of wilde afslaan. Ford voerde het experiment uit samen met onderzoekers van het Virginia Tech Transportation Institute.

Een tegen de voorruit geplakte lichtbak moest de bedoelingen van de auto duidelijk maken – bij het optrekken knipperde het bijvoorbeeld snel en bij gelijke snelheid brandde het licht constant. Het is nog een hele klus om een goede, uniforme signalering te ontwikkelen, ontdekten de onderzoekers. Er zijn immers zoveel talen, communicatievormen en overheidsregels.

Maar zo’n uniforme, gestandaardiseerde signalering moet er echt komen, concluderen de onderzoekers. En mensen moeten hier volgens hen zachtjesaan echt aan gaan wennen. Dan raken we niet overdonderd als er straks een échte zelfrijdende auto op straat verschijnt.

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.