Vervoersbedrijf Arriva test zelfrijdende auto’s in Denemarken

Vervoerder Arriva wil binnen afzienbare tijd een pilot starten met tien autonome voertuigen in Denemarken. Het bedrijf, dat ook in Nederland actief is, heeft de tien auto’s al gereed en hoopt daarom snel te kunnen starten met experimenteren. De test moet plaatsvinden bij een ziekenhuis in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Arriva is een internationaal vervoersbedrijf dat onderdeel is van het Duitse concern Deutsche Bahn. Het heeft in Nederland diverse OV-concessies en ook in Denemarken is het actief in het bus- en treinvervoer. Daarnaast ziet het mogelijkheden in de autonome mobiliteit.

Parkeerplaats

Daarom wil Arriva van start gaan met het testproject. Hierbij rijden de voertuigen op de parkeerplaats van het ziekenhuis en mogen ze waarschijnlijk de openbare weg nog niet op. Dit moet in de toekomst echter veranderen. De Deense minister van Transport Ole Birk Olesen verwacht namelijk dat zelfrijdende auto’s binnen enkele jaren hun doorbraak krijgen.

In het Scandinavische land worden regelmatig aanvragen gedaan voor proeven met autonome voertuigen, meldt de bewindsman. Zo lang de veiligheid kan worden gegarandeerd, is hij niet van plan om toestemming te ontzeggen aan bedrijven die met deze nieuwe vorm van mobiliteit willen starten.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.