Gateway Ocado

Boodschappen met CargoPod aan huis bezorgd in Londen

Bron: Gateway-project

In de Londense wijk Greenwich bezorgt een zelfrijdende CargoPod sinds kort op beperkte schaal boodschappen bij zo’n honderd klanten. De tests verkennen zowel de commerciële mogelijkheden als het functioneren van een zelfrijdend voertuig in een drukke woonwijk. 

Het project met de boodschappenbezorging gebeurt in het kader van het bredere GATEway-project. Dat is er op gericht om te laten zien welke mogelijkheden er zijn met zelfrijdende voertuigen in de zogenaamde last mile richting eindbestemming, zowel voor transport als mobiliteit. Daarbij is autonoom vervoer dus geen doel op zich maar een potentieel onderdeel van de bestaande infrastructuctuur voor distributie en logistiek.

Voor dit specifieke onderdeel wordt samengewerkt met Ocado, een online supermarkt. De CargoPod kan maximaal 128 kilo aan boodschappen van deze leverancier vervoeren. Vooralsnog gebeurt dat voor ruim honderd consumenten in de Berkeley Homes in Greenwich. Voordeel van deze voertuigen is dat ze uitstootvrij zijn en nagenoeg geluidloos voortbewegen, wat extra van pas komt in gebieden waar vooral gewoond wordt.

Omgeving vol mensen

Het project is er enerzijds op gericht om de commerciele mogelijkheden van autonome voertuigen als de CargoPod in kaart te brengen. Tegelijk wordt onderzocht hoe deze voertuigen daadwerkelijk functioneren in een omgeving vol mensen. En er wordt ook gekeken naar hoe deze inwoners van het bezorggebied de bestelwagens ervaren en begrijpen.

Voor Ocada is het een mooie manier om te bekijken of en hoe de zelfrijdende wagentjes daadwerkelijk onderdeel kan worden van zijn werkwijze. De betrokken partijen hopen ook dat de resultaten van het onderzoek bijdragen aan een bredere uitrol van autonome voertuigen in met name stedelijke gebieden.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.