Groot-Brittannië wil voorloper zijn in zelfrijdend vervoer

Bron: Jaguar Land Rover

Het Verenigd Koninkrijk moet één van de hoofdrolspelers zijn op het gebied van zelfrijdende auto’s. Dat wil de Britse regering. Het gelooft dat deze bedrijfstak de komende zeventien jaar zo’n 32 miljard euro waard is. Wetgeving op dit vlak moet dan ook worden aangepast zodat testen makkelijk wordt.

Daarom zijn de afgelopen tijd diverse plannen geformuleerd voor het aanpassen van regels voor autoverzekeringen. Deze nieuwe regels maken het mogelijk voor dergelijke verzekeringen om schade aan of door zelfrijdende auto’s ook te coveren.

Grote test

In de schaduw van deze plannen werd bekend dat in de buurt van de Britse stad Coventry een van de grootste Britse tests met zelfrijdend vervoer plaats gaat vinden. Autoproducenten Ford, Jaguar-Land Rover en diens moederbedrijf Tata Motors werken aan het Autodrive-project. Hierbij worden in de tweede helft van dit jaar diverse zelfrijdende systemen getest op de openbare weg.

Daarnaast wordt het aantal autonome voertuigen in een andere Britse plaats vergroot, namelijk Milton Keynes. Momenteel rijden er al diverse ‘pods’ rond. In totaal gaan er veertig van dergelijke auto’s rondrijden op een traject van zo’n twee kilometer, met een maximumsnelheid van iets minder dan 25 kilometer per uur.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.