Eindhoven krijgt primeur met zelfrijdende deelauto’s

Het Nederlandse bedrijf Amber Mobility wil vanaf 2018 zelfrijdende deelauto’s inzetten in Eindhoven en Helmond. Dat maakte de startup dinsdag bekend op de industriebeurs Hannover Messe. Na Eindhoven en Helmond volgen de rest van Nederland en Europa, laat het bedrijf weten. Het project wordt ondersteund door de twee betrokken gemeentes. 

Volgens directeur Steven Nelemans is Eindhoven de eerste stad ter wereld die zelfrijdende auto’s inzet voor commercieel gebruik. In eerste instantie rijden de voertuigen ’s nachts op busbanen. Als bewezen is dat de auto’s veilig zijn, mogen ze de weg op.

BMW i3

De bestaande vloot BMW i3-deelauto’s van Amber wordt voorzien van onder meer camera’s en een radarsysteem, zegt operationeel directeur Joep Sloot tegen Nu.nl. De hardware wordt grotendeels geleverd door Nvidia, en Microsoft levert slimme algoritmes aan.

De auto’s zullen voorlopig niet autonoom rijden terwijl er passagiers in zitten. Ze gaan eerst ’s nachts zelfstandig rijden, zodat ze op de volgende dag weer op de juiste plaats staan voor klanten. Bij deze nachtelijke ritten is in eerste instantie ook een chauffeur aanwezig die kan ingrijpen als dat nodig is. Uiteindelijk wil Amber wel autonoom rijden met passagiers aan boord, maar wanneer dat gebeurt is niet alleen afhankelijk van de technologie, maar ook van de wetgeving.

Eigen auto

Amber werkt daarnaast aan een eigen auto, de One. Van dit elektrische model worden momenteel de eerste prototypes gemaakt. Uiteindelijk zal nog een grote investering nodig zijn om productie op grotere schaal mogelijk te maken.

Amber heeft volgens Sloot bewust voor een andere aanpak gekozen dan grote ondernemers als Waymo en Uber. Het Nederlandse bedrijf wil niet direct de markt op met het hoogste niveau van zelfrijdende technologie, maar wil langzaam zijn weg daarnaartoe werken.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van Zelfrijdendvervoer.nl ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.