Apple zet volgende stap in ontwikkeling zelfrijdende auto

IntelliSafe Auto Pilot interface

Apple mag zijn zelfrijdende technologie gaan testen in Californië. Het heeft hiervoor toestemming gekregen van de plaatselijke autoriteiten. De technologiereus is al geruime tijd bezig met autonoom rijden, maar zou naar verluidt tegenslagen hebben gehad en hebben bezuinigd op dit bedrijfsonderdeel. Het bedrijf wil echter toch doorpakken en gaat binnenkort met drie zelfrijdende voertuigen de weg op.

Apple is één van de techbedrijven die de laatste jaren veel heeft geïnvesteerd in autonome technologie. Net als bijvoorbeeld Uber en Google-moeder Alphabet voorziet het smartphone-bedrijf een mooie toekomst voor auto’s met veel zelfrijdend vermogen.

Personeel ontslaan

In september vorig jaar kwamen berichten naar buiten dat Apple zijn plannen zou hebben teruggeschroefd, onder meer door personeel te ontslaan. Ook zou het geen plannen meer hebben om zelf een auto te ontwikkelen, maar alleen bezig zijn met het ontwerpen van autonome software. Deze software kan dan worden ingebouwd in auto’s van andere producenten.

Nu is duidelijk geworden dat het bedrijf testen wil uitvoeren in Californië, waarvoor het inmiddels toestemming heeft gekregen van het Department of Motor Vehicles. Apple gebruikt hiervoor drie Lexus RX450h-voertuigen. In hoeverre het techbedrijf uiteindelijk met een eigen voertuig wil komen, of alleen software-ontwikkelaar wordt, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het bedrijf wilde hier desgevraagd geen uitsluitsel over geven.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.