Ford

Zelfrijdende auto mag binnenkort de weg op in New York

Op snelwegen in New York zijn op korte termijn autonome voertuigen te zien. Wetgeving die dat tot op heden niet toestond, is deze week geschrapt. De auto’s mogen uitsluitend de weg op als ze onderdeel zijn van een testproject of een demonstratie. Ook zijn diverse andere voorwaarden verbonden aan eventuele tests in de Amerikaanse staat, waarin ook de stad New York ligt.

Zo moet de inzet van deze voertuigen onder directe supervisie staan van de politie en moet altijd een menselijke bestuurder in de auto aanwezig zijn. Tevens moet goedkeuring worden gevraagd aan overheidsinstantie Department of Motor Vehicles (DMV). Bij testprojecten met zelfrijdende auto’s monitort laatstgenoemde instantie de gevolgen voor veiligheid, verkeer en hulpdiensten.

Resultaten

De test- en demonstratiemogelijkheid is dinsdag en woensdag door de plaatselijke politiek goedgekeurd en blijft een jaar lang geldig. Het loopt af in april 2018. Twee maanden later moeten de politie en het DMV de resultaten van eventuele pilots met zelfrijdende auto’s in kaart hebben gebracht.

Tot deze week was er oude wet die voorschrijft dat bestuurders altijd minimaal één hand aan het stuur moeten hebben. Een auto volledig zelfstandig laten rijden, was daardoor niet mogelijk. Nu de autonome sector zich verder ontwikkelt, stappen steeds meer overheden af van deze of soortgelijke eisen. Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt voor autonome voertuigen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.