Google, zelfrijdende auto, selfdriving car

Californië versoepelt regelgeving voor zelfrijdende auto’s

Foto: screenshot https://www.google.com/selfdrivingcar/

In de hoop een leidende rol te hebben in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, versoepelt Californië de regelgeving voor het testen met zelfrijdende voertuigen. De Amerikaanse staat houdt niet meer vast aan de verplichting waarbij altijd een bestuurder aanwezig moet zijn in de auto. Ook hoeft het voertuig niet meer te zijn voorzien van een stuur, rem- of gaspedaal.

Niet alleen mensen, maar ook de software voor zelfrijdende auto’s worden in Californië straks gezien als bestuurders van een voertuig. Als bedrijven willen testen met hun zelfrijdende auto’s, moeten ze wel toestemming hebben van de National Highway Traffic Safety Administration.

De inwoners van Californië mogen nog reageren op de nieuwe regelgeving, daarna volgt nog een openbare hoorzitting. De wet gaat vermoedelijk eind dit jaar van kracht.

Google

Als Californië de regels niet zou versoepelen was het gevaar dat fabrikanten ook niet verder konden met de ontwikkeling van de autonome voertuigen. Eind 2015 reageerde Google onthutst op het invoeren van de strenge regels rondom het testen van de voertuigen. Het bedrijf ontwikkelde een autonome auto zonder stuur, remmen of gaspedaal. “Veiligheid is onze grootste prioriteit”, vertelde een Google-woordvoerder destijds. “We zijn diep teleurgesteld dat Californië een plafond plaatst op de potentie voor volledig zelfrijdende auto’s.”

Google heeft de afdeling die de zelfrijdende auto ontwikkelt inmiddels ondergebracht in zusteronderneming Waymo. Waymo werkt aan technologie voor zelfrijdende auto’s en andere voertuigen.

Nederland

In Nederland is onlangs een wet aangenomen waardoor het voor bedrijven mogelijk is te experimenteren met zelfrijdende voertuigen zonder bestuurder erin. Testen in Nederland is sinds juli 2015 al mogelijk, maar tot voor kort moest er altijd nog iemand in het voertuig zitten die de besturing kon overnemen. Minister Schultz van Haegen wil dat Nederland als testland gezien wordt voor zelfrijdende auto’s en intelligente transportsystemen.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.