Rijswijk testgebied voor zelfrijdende auto’s

De wijk Vrijenban in Rijswijk is vanaf woensdag een testgebied voor zelfrijdende auto’s. Onderzocht wordt hoe de stad moet worden aangepast voor de autonome voertuigen. Daarnaast wordt gekeken hoe andere weggebruikers reageren op de zelfrijdende auto. De proef duurt een halfjaar.

HR Groep, een bedrijf in slimme verkeersproducten, is de proef gestart samen met de gemeente Rijswijk, meldt het AD. Hierbij zijn ook specialisten van TNO, SWOV, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Gent betrokken. De financiering van de proef komt van alle betrokken organisaties.

Sensoren langs de weg

Op verschillende plekken langs de weg in Rijswijk, bijvoorbeeld op lichtmasten en bankjes, komen sensoren die de navigatie van zelfrijdende auto’s voeden. Het idee hierachter is dat de sensoren op termijn bewegwijzeringsborden kunnen gaan vervangen, omdat een zelfrijdende auto geen borden leest.

Rijswijk is volgens de onderzoekers een ideaal testgebied.  Het is de snelstgroeiende gemeente van de Randstad en het heeft het hoogste percentage werkenden op het aantal inwoners. Vrijenban grenst aan de afslag van de A13. De wijk bestaat uit een bedrijventerrein en een woonwijk.

Reactie weggebruikers

Een verschil met andere proeven met zelfrijdende auto’s is dat er nu naar het complete pakket van techniek, veiligheid en psychologie van de andere weggebruikers wordt gekeken. Onder de inwoners wordt een enquête gehouden over de zelfrijdende auto’s. ,,De zelfrijdende auto bestaat al, de sensoren ook. Wij vinden het veel interessanter hoe de mensheid er op reageert”, zegt directeur Goddijn van HR Groep tegen de krant.

,,Dat alles tegen de achtergrond van de vraag of een bedrijf als Google het verkeer van de zelfrijdende auto straks helemaal gaat regelen of dat de weggebruikers en de wegbeheerders er ook nog iets over te zeggen hebben”, aldus Goddijn.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.