Kia-Soul-EV-Autonomous-Vehicle_Traffic-Jam-Assist, zelfrijdende auto, self driving car

Reactiesnelheid bij ingrijpen zelfrijdende auto tot 26 seconden

Foto: KIA

Wanneer de inzittende van een zelfrijdende auto moet ingrijpen als het voertuig het even niet meer weet, is zijn reactiesnelheid mogelijk veel langer dan deskundigen tot nu hadden gedacht. Een nieuw onderzoek noemt reactietijden van ongeveer 2 tot maar liefst 26 seconden voordat de passagiers weer controle hebben over het voertuig.

Onderzoekers van de Universiteit van Southampton onderzochten hoeveel tijd de bestuurder nodig heeft om de rijtaak over te nemen van de zelfrijdende auto. Dit vraagstuk is cruciaal als het gaat om de veiligheid van geautomatiseerde voertuigen.

Afleiding

Het onderzoek toont aan dat de reactiesnelheid van de passagier varieert tussen de 1.9 en 25.8 seconden, afhankelijk van de omgeving van de auto en wat de passagier op dat moment aan het doen was.

De onderzoekers lieten 26 proefpersonen tussen de 20 en 52 jaar oud in een auto rijden met geautomatiseerde rijtaak. Ze reden ongeveer 112 kilometer per uur in een simulator met en zonder zaken die voor afleiding zorgden. Iedere 30 tot 45 seconden moesten zij de auto overnemen.

Advies aan ontwerpers

De onderzoekers raden fabrikanten aan rekening te houden met alle responstijden, in plaats van uit te gaan van een gemiddeld aantal seconden. Een te korte doorlooptijd van bijvoorbeeld zeven seconden, voordat een inzittende het stuur moet overnemen, kan ervoor zorgen dat de bestuurder niet optimaal of zelfs gestrest reageert.

“De chauffeurs kan per ongeluk uitwijken, plotseling van rijstrook veranderen of hard gaan remmen”, zegt onderzoeker Alexander Eriksson. “Dergelijke acties zijn aanvaardbaar als de chauffeur een ​​crash probeert te vermijden, maar wanneer de situatie niet kritiek is, kan deze reactie gevaar voor de veiligheid van andere weggebruikers opleveren.”

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.