Minister Solvik-Olsen

Noorwegen: mogelijk in 2017 al testen op openbare weg

Bron: regjeringen.no

De Noorse minister van Transport wil het in 2017 al mogelijk maken dat er door consumenten en bedrijven met zelfrijdende auto’s wordt gereden op de openbare weg. De wetswijziging die daarvoor vereist is, moet in de eerste helft van het jaar worden doorgevoerd. 

Het opmerkelijke aan dit nieuws is dat Noorwegen er voor kiest haar burgers zelf testritten te laten maken met autonome voertuigen op de openbare weg. Het wetsvoorstel dat er nu ligt moet er voor zorgen dat dat allemaal op een veilige manier gebeurt, waarbij de gegevens van de bestuurders bovendien beschermd worden. Door het grote publiek de kans te geven met zelfrijdende auto’s de weg op te gaan, hoopt de regering het ontwikkelen en testen van nieuwe technieken een impuls te geven en Noorse technologiebedrijven concurrerend te houden.

Geleidelijke introductie

Minister Ketil Solvik-Olsen geeft aan dat zelfrijdende systemen in rap tempo worden ontwikkeld. Uiteindelijk zal dit mensen bevrijden van veel taken die bij het besturen van een voertuig komen kijken. Bovendien biedt deze autonomie de kans om wegen en het omringende landschap efficiënter in te richten, terwijl het de manier waarop mobiliteit wordt ingericht een stuk simpeler kan maken, aldus Solvik-Olsen.

Dat mensen zich eventueel binnen een jaar met zelfrijdende auto’s over de Noorse wegen mogen gaan verplaatsen, betekent natuurlijk niet dat er meteen allerlei volledig zelfrijdende modellen beschikbaar zijn. De introductie van zelfrijdende voertuigen zal geleidelijk verlopen, zo verwacht ook de Noorse regering. Het wetsvoorstel geeft aan hoe mensen en bedrijven een vergunning kunnen aanvragen om met een autonoom voertuig de weg op te mogen, om zo gelijke tred te houden met de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.