Ford kijkt naar inzet drones voor aanvullende navigatie

Ford overweegt drones in te zetten bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. De drones kunnen de voertuigen mogelijk helpen met het vinden van de juiste route, met name buiten de reguliere wegen.

Vertegenwoordigers van de autofabrikant hebben het project toegelicht aan AFP. Het idee is dat drones vanuit de zelfrijdende auto worden gelanceerd. Vervolgens brengen ze dan het gebied dat buiten het sensorbereik van het voertuig ligt alvast in kaart, zodat de auto weet wat hem te wachten staat. Inzittenden moeten de drones kunnen aansturen aansturen via het infotainmentsysteem of navigatiesysteem van de auto.

Van pas in bossen

Ford denkt hiermee een stapje verder vooruit. Mensen zoeken de grenzen van zichzelf en hun voertuigen op. Ook met autonome voertuigen zal het een kwestie van tijd zijn dat mensen zich ermee buiten de gebaande paden gaan begeven. Bij dit off-road gedeelte van het vervoer, bijvoorbeeld in bossen, kunnen drones misschien goed van pas komen.

Datzelfde geldt mogelijk voor andere gebieden waar navigatiesystemen niets of niet alles in kaart hebben gebracht. Maar ook als de drones deze toegevoegde waarde niet blijken te hebben, denkt Ford dat de klant er altijd iets aan heeft wanneer het bedrijf alle mogelijkheden verkent om autonome mobiliteit te faciliteren.

Succesvol terugkeren

Maar de praktijk is nog ver weg. Tijdens een wedstrijd van Ford eerder dit jaar lukte het slechts één van de tien deelnemers om een droge vanuit een zelfrijdende auto te lanceren er weer succesvol terug te laten keren. Of drones de zelfrijdende Ford gaan helpen hangt dus niet zozeer af van de mogelijkheid dat drones gebieden in kaart kunnen brengen, want dat kunnen ze zonder meer. De vraag is vooral hoe de drone succesvol onderdeel kan worden van het voertuig dat moet worden ondersteund.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.