Staat Californië eist vergunning voor zelfrijdende Ubers

Volvo Cars and Uber join forces to develop autonomous driving cars

De Californische afdeling van de Department of Motor Vehicles (DMV), het Amerikaanse CBR, is momenteel niet blij met taxideeldienst Uber. De DMV heeft Uber in een brief opgedragen om een vergunning te regelen om testen uit te voeren met zelfrijdende voertuigen in San Francisco. Dit gebeurde nadat een menselijke taxichauffeur een filmpje maakte van een Uber-taxi die door een rood licht reed – op het moment dat er al een voetganger begonnen was aan de oversteek over een zebrapad.

Uber zelf zegt die vergunning niet nodig te hebben, omdat er geen sprake is van zelfrijdende voertuigen. Er is namelijk altijd een chauffeur aanwezig die kan ingrijpen. Andere bedrijven die hier testen uitvoeren met autonoom rijden voertuigen, waaronder Delphi en Google, hebben deze vergunning wel.

Rood licht

Uber beweert bovendien dat de zelfrijdende auto geen fout heeft gemaakt in het filmpje. De taxi zou op dat moment namelijk handmatig bestuurd zijn. Dat zou betekenen dat de schuld bij de menselijke chauffeur in het voertuig lag. Deze chauffeur is momenteel geschorst en Uber onderzoekt het incident. Het DMV lijkt daardoor niet overtuigd en wil dat Uber stopt met het testen van zelfrijdende voertuigen in San Francisco totdat de taxidienst de vergunning heeft gekregen.

Overigens heeft Uber in de andere regio’s waarin testen worden uitgevoerd wel degelijk die vergunning. In San Francisco worden echter alleen vergunningen gegeven aan bedrijven die publiek bekendmaken wat er misgaat tijdens de ritten. Die informatie lijkt Uber niet te willen doorgeven, waardoor het bedrijf in San Francisco zonder vergunning rondrijdt. Wettelijk gezien mag dit ook, aangezien er altijd een menselijke chauffeur aanwezig is die in tijden van nood kan ingrijpen. Maar de DMV vindt dit niet langer voldoende om de veiligheid op de weg te garanderen.

Van de weg halen

Wanneer Uber blijft weigeren om een vergunning te halen, kan DMV zelf besluiten om de voertuigen van Uber niet langer toe te laten op de openbare wegen. Dit betekent dat de politie deze dan van de weg mag halen. Uber wilde echter woensdag niet op vragen hierover reageren. Het is mogelijk dat Uber via een rechtsgang wil proberen haar gelijk te krijgen, zodat de taxideeldienst ook zonder vergunning passagiers mag blijven vervoeren.

Bekijk hier het filmpje van de dashcam:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.