Amerika wil netwerk van testcircuits voor zelfrijdende auto’s

Het Amerikaanse ministerie van Transport wil op korte termijn een netwerk van testcircuits. Op deze testbanen moeten pilots met autonome voertuigen plaatsvinden. Als alles volgens planning verloopt moet het netwerk al over twee jaar gerealiseerd zijn. Dat maakte minister van Transport Anthony Foxx woensdag bekend.

Het ministerie kijkt hierbij uitdrukkelijk naar faciliteiten zoals racebanen en testcircuits bij autofabrikanten. Ook universiteiten, bedrijfscampussen en stadscentra mogen onderdeel uitmaken van het initiatief.

Veiligheid

Foxx stelt wel als voorwaarden dat er een veiligheidsplan moet zijn en dat een verantwoordelijke moet worden toegewezen die dit plan uitvoert. Tevens is van belang dat de betrokken partijen gegevens delen met andere bedrijven uit het circuitnetwerk, behalve informatie die voor autoproducenten bedrijfsgevoelig is.

De komende weken wil het ministerie gebruiken om te inventariseren wie interesse heeft om deel te nemen aan het project. Uit de geïnteresseerde partijen wordt een selectie gemaakt. De geselecteerde faciliteiten moeten in de loop van 2018 beschikbaar komen voor testprojecten met zelfrijdende auto’s.

Ongelukken

De Amerikaanse overheid ziet autonoom vervoer als een belangrijk middel om het verkeer veiliger te maken. in de VS vallen jaarlijks dertigduizend doden door ongelukken op de weg. Gerelateerd aan het aantal inwoners is dat bijna tweemaal zoveel als in Nederland.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.