Snuber

Autonome voertuigen de weg op in Zuid-Korea

Door een wetswijziging mag er vanaf volgend jaar met zelfrijdende auto’s worden getest in het echte verkeer van Zuid-Korea. Vooralsnog zijn er acht verschillende auto’s geregistreerd om dat te gaan doen.

Het gaat om diverse auto’s van verschillende merken, waaronder de Snuber. Hierbij zijn de namen van de Seoul National University en taxidienst Uber zijn samengevoegd om aan te geven dat het in eerste instantie een zelfrijdende taxi betreft. Deze werd vorig jaar gelanceerd door professor SeungWoo en zijn team. Volgens hem kan de Snuber begin volgend jaar het echte verkeer van Seoul in nu een wetswijziging daar de ruimte voor biedt. Bij de lancering in 2015 werd al het streven uitgesproken dat de Snuber in 2020 volwaardig aan het verkeer kan deelnemen.

Zonder incidenten

Het afgelopen jaar is het voertuig al volop getest op de campus van de universiteit. Het gaat om een Hyundai Genesis die is voorzien van sensoren en camera’s. Binnen de relatief veilige grenzen van de campus heeft het voertuig inmiddels meer dan 10.000 kilometers op de klok, zonder dat zich daarbij incidenten hebben voorgedaan. Omdat de regels het niet toestonden, mocht de auto de campus echter nog niet verlaten.

Dit geldt ook voor de andere auto’s die straks in echte verkeer kunnen worden uitgeprobeerd, zij het voor andere testlocaties. Zij zijn nog niet getest in de omgeving waarin ze uiteindelijk volwaardig moeten functioneren. Uit het testen in echt verkeer kan enorm veel informatie worden vergaard die bij testen in een gesloten omgeving niet beschikbaar komt.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.