Autonome test-Volvo niet herkenbaar uit vrees voor agressief rijgedrag

Volvo XC90 Drive Me

Het uiterlijk van zelfrijdende Volvo’s bij toekomstige pilots wordt identiek aan ‘normale’ auto’s. Zo moet voorkomen worden dat reguliere weggebruikers zich anders gaan gedragen in de buurt van de testauto’s. Dat laat de Zweedse fabrikant weten in aanloop naar pilots met autonoom vervoer volgend jaar in het thuisland en het jaar erop in Engeland.

Als de Volvo’s herkenbaar zijn als zelfrijdend, vrezen de Zweden dat andere automobilisten de autonome voertuigen gaan uitdagen. Bijvoorbeeld door hard te remmen of door voorrang op te eisen, omdat de zelfrijdende Volvo toch wel stopt.

Verschillende reacties

“Aan de buitenkant kun je tijdens de tests niet zien dat het een zelfrijdende auto is”, legt technisch leider Erik Coelingh van Volvo uit. “Vanuit een wetenschappelijk perspectief is het interessant om enkele auto’s wel en enkele auto’s niet te markeren, om te zien of daar anders op gereageerd wordt. Ik verwacht wel dat er verschil zou zijn, al weet ik niet precies welke verschillen.”

“Om zeker te zijn, zijn alle voertuigen niet te onderscheiden van de reguliere varianten. Ik weet zeker dat andere automobilisten deze voertuigen uitdagen als we ze markeren, bijvoorbeeld door hard te remmen als ze voor een testauto rijden of expres in de weg gaan staan.”

Onderzoek

De uitspraken van Coelingh zijn in lijn met eerder onderzoek van de London School of Economics. De onderzoekers bevroegen twaalfduizend automobilisten in elf landen. Daaruit bleek dat met name agressieve autorijders zullen proberen om de automatische rijdende voertuigen te dwarsbomen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.