Google laat honderd fietsers op zelfrijdende auto inrijden

Google heeft zijn zelfrijdende auto nieuwe algoritmes aangeleerd waardoor het voertuig beter kan inspelen op het onvoorspelbare gedrag van fietsers. Zo geeft de auto tweewielers direct meer ruimte wanneer hij deze signaleert.

Google vertelde meer over de manier waarop de zelfrijdende auto omgaat met de kwetsbare weggebruikers in het maandelijkse verslag dat het schrijft over de voortgang van het autonome voertuig.

Real-life testen

Google heeft sensoren ingebouwd in de auto waardoor zij fietsers uit welke richting dan ook kunnen zien bewegen. Zelfs als dat vanuit elke richting tegelijk gebeurt, zo blijkt uit het document. Google heeft deze software bepaald op basis van eigen observaties van het gedrag van fietsers op de openbare weg en tests op het privéterrein op de Google Campus.

Daar werd niet zomaar een fietser op een auto afgestuurd om deze te signaleren. Op de afbeelding is te zien dat honderd Google-medewerkers tegelijk van alle kanten op de zelfrijdende auto afreden om deze op onvoorspelbaar gedrag te laten anticiperen. Iedere fietser werd daarbij apart geregistreerd.

Google, fiets, test

Gevaar

Google is zich bewust van de risico’s die de combinatie autonome auto en fietser oplevert, zo laat het bedrijf blijken. “Fietser zijn snel en wendbaar; soms bewegen ze zich even snel voort als auto’s. Dat betekent ook dat het voor anderen erg moeilijk is om op hun acties te anticiperen”, schrijft Google. “Onze wagens zien fietsers als unieke weggebruikers en zijn bekwaam om zorgvuldig rondom hen te rijden.”

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.