Zwitserse stad test zelfrijdende bussen in reguliere dienstregeling

In de Zwitserse plaats Sion is een proef gestart met het gebruik van zelfrijdende bussen in de reguliere dienstregeling. De bus is vergelijkbaar met de WEpod die in het Nederlandse Wageningen rondrijdt, maar het project is uniek omdat het project dus niet buiten het normale openbaar vervoer in de stad omgaat.

De dienst wordt uitgevoerd met een zelfrijdende bus door busmaatschappij PostBus. Een Zwitserse start-up genaamd BestMile – bestaande uit mensen van het onderzoeksinstituut EPFL uit Lausanne – heeft de software ontwikkeld.

WEpod

De Nederlandse WEpod, waar het busje in Zwitserland erg aan doet denken, rijdt ook op de openbare weg maar doet dit niet in een vaste dienstregeling als vervanging van een ‘normale’ bus. In Zwitserland dus wel. Daarnaast zijn de busjes een stuk groter, vergelijkbaar met taxi’s waarin maximaal 11 passagiers kunnen worden vervoerd.

Snel gaat het busje niet; hij tikt maximaal 20 kilometer per uur aan en met een gewone bus ga je dus nog altijd een stuk sneller van A naar B. Daarentegen zijn de ritjes wel gratis gedurende de twee jaar durende test. Tijdens de test wordt ook software ontwikkeld waardoor bussen met elkaar communiceren en wordt gekeken hoe passagiers vooraf een rit kunnen boeken, waardoor er flexibele routes kunnen ontstaan.

Onderwerpen: ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.