Wereldprimeur: eerste zelfrijdende ‘autorace’ in Amerika

Een wereldprimeur op Thunderhill Raceway, een raceparcours in de Verenigde Staten. Tientallen verschillende startups en bedrijven die op enige manier met zelfrijdende auto’s bezig zijn, kwamen samen om de snelheid en wendbaarheid van hun technologie met elkaar te meten. Nu nog niet direct in wedstrijdvorm, maar daar gaat het al wel op lijken.

Het project Self Racing Cars is een idee van Joshua Schachter, oud-medewerker van Google en eigenaar van diverse startups op het gebied van autonoom rijden. Hij bracht ontwikkelaars van autopilot-systemen, sensoren, chips, camera’s en nog veel meer bij elkaar op het racecircuit.

Wedstrijd

Schachter legt het uit dat hij de autonome race-series begint zoals ooit het ‘gewone’ autoracen ook begon. “In de vroege dagen van autoraces moesten deelnemers eerst hun voertuigen bouwen voordat ze hiermee konden racen. Het was dus net zo goed een ontwikkelwedstrijd als een racewedstrijd. Die geest van ontwikkeltalent en creativiteit willen we opnieuw uitvinden met zelfrijdende auto’s.”

Om te beginnen heeft Schachter teams van bedrijven uitgenodigd die actief zijn in de gehele scope van zelfrijdende technologie. Deze bedrijven slaan de data op die uit de tests op het raceparcours naar voren komen en publiceren deze zodat anderen deze data kunnen gebruiken.

“In een later stadium brengen we er echt een wedstrijdelement in door ’time trials’ te organiseren en gerichter bedrijven uitnodigen. Zo kunnen we bijvoorbeeld verschillende klasses onderscheiden. Ook voor minder kostbare zelfrijdende voertuigen zoals karts.”

Autonoom

In totaal brachten 24 deelnemers hun zelfrijdende auto met eigen technologie op de testbaan. Daaronder waren startups met eigen technologie in een bestaande auto, zoals:

  • comma.ai; Technologiebedrijf dat reed met de Acura ILX.
  • AutonomouStuff — de specialist op het gebied van autonome technologie nam een Lincoln MKZ mee.
  • PolySync — Dit softwarebedrijf reed met de Kia Soul.
  • DENSO — De autofabrikant reed met de Tesla Model S, compleet met lidar-sensoren geïntegreerd in de buitenspiegels.
  • Audi — De automaker reed met de RS 7 ‘Audi piloted driving concept car’.
  • Renovo Motors — De maker van elektrische auto’s reed met de nieuwe Coupe (ruim 535.000 dollar).

De video hieronder geeft een impressie van de race vanuit de auto van AutonomouStuff.

Onderwerpen: ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.