Uber test eigen zelfrijdende auto in het openbaar in VS

Uber

Taxidienst Uber gaat de komende weken zijn eigen zelfrijdende auto testen op de openbare weg van de Amerikaanse stad Pittsburgh. Het gaat om een hybride Ford Fusion, afkomstig van Uber’s Advanced Technologies Center (ATC) dat ook in ‘The Steel City’ gelegen is. 

De Uber-auto gaat data verzamelen over de omgeving en zijn eigen zelfrijdende capaciteiten uittesten. Als de auto in zelfrijdende modus staat, zal een getrainde automobilist op de bestuurdersstoel alleen de uitvoering monitoren. De Uber ATC-auto is uitgerust met diverse sensoren waaronder radars, laserscanners en high-resolution camera’s om details van de omgeving in beeld te brengen.

Tests in het openbaar

Tests op de openbare weg zijn cruciaal om de zelfrijdende technologie verder te ontwikkelen, zo stelt Uber. “Zelfrijdende auto’s hebben de potentie om miljoenen levens te redden en de kwaliteit van leven te verbeteren voor iedereen ter wereld. Er sterven jaarlijks 1,3 miljoen mensen in het verkeer, waarvan 94 procent wordt veroorzaakt door een menselijke fout. In de toekomst kan deze techniek niet alleen files voorkomen en mobiliteit goedkoper en toegankelijker maken, maar ook veel van deze levens redden.”

Deze doelen staan volgens de taxidienst centraal in de missie van Uber om mobiliteit even toegankelijk te maken als stromend water: overal en voor iedereen.

Verbeteringen

Uber staat nog maar aan het begin van ontwikkelingen met de zelfrijdende auto, maar het ziet dat het met tests op de openbare weg iedere dag een stukje verbetert. Momenteel richten de verbeteringen zich op de technologie en het verzekeren van de veiligheid voor iedereen op de weg, inclusief voetgangers, fietsers en andere bestuurders. Uber is blij met de steun van de lokale overheid in Pittsburgh, die het initiatief volledig steunt.

De burgemeester van Pittsburgh, William Peduto, is enthousiast. “Deze stad heeft een lange historie als het om innovatie gaat. Nu nemen we daarin een volgende stap door een thuis te bieden aan het ATC van Uber. We vinden het geweldig dat deze nieuwe technologieën gaan leiden tot het verbeteren van de verkeersveiligheid, minder files en meer efficiëntere en ‘slimmere’ steden.”

Toekomst van mobiliteit

Volgens Uber werd Pittsburgh gekozen vanwege zijn engineering-talent van wereldniveau en de talloze onderzoeksfaciliteiten. Daarnaast is de Amerikaanse stad een ideale omgeving om de technologie te ontwikkelen op een groot aantal verschillende type wegen, met verschillende verkeerspatronen en weersomstandigheden. Uber: “De lange historie van de stad op het gebied van innovatie helpt ons om de toekomst van mobiliteit vorm te geven.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.