De Cruise AV van General Motors

Nieuwe Nederlandse chips laten zelfrijdende auto veiliger rijden

Een testontwerp van General Motors

Het Nederlandse NXP komt met een nieuwe serie chips voor elektrische en zelfrijdende auto’s. Deze NXP S32S microprocessors moeten ervoor zorgen dat de auto’s nog beter en veiliger starten, stoppen en sturen. Aanleiding voor de introductie is de snelle ontwikkeling op het gebied van autonoom rijden en de groeiende vraag naar bijbehorende slimme en veiligheidsbevorderende computeroplossingen. De groeiende vraag maakt ook dat NXP opnieuw flink investeert in zijn Nijmeegse fabriek.

“We zien dat de verschuiving naar nieuwe generatie autonome en elektrische voertuigen autofabrikanten grote uitdagingen geeft”, zegt Ian Riches, werkzaam bij de automotivetak van NXP, in een toelichting. “Ze hebben graag snel chips in handen die genoeg kracht en capaciteit hebben om de omslag te maken naar zelfrijdend en slimme hybride en elektrische voertuigen. Auto’s kunnen extreem intelligent zijn, maar als de computer niet veilig handelt, heb je geen betrouwbare autonome auto.” Met de nieuwe serie S32S-processors wil NXP hier op inspelen.

Cruciale handelingen

De nieuwe serie processors moet ervoor zorgen dat de auto uit zichzelf – wanneer het kan – veilig start, stoppen en stuurt. Dit zijn cruciale handelingen als auto’s straks instructies krijgen van de computer aan boord in plaats van de bestuurder, legt een woordvoerder van NXP uit. “Normaal, als een bestuurder de rem intrapt, mindert de auto vaart omdat hij zo is ingesteld. Maar als auto’s zelfdenkend worden, moeten ze dat zelf doen, net als starten en sturen. Dat vraagt ook om het inschatten van veiligheidsrisico’s. Hier moeten de processors allemaal rekening mee houden.”

De vraag naar zulke chips stijgt enorm en dat maakt dat NXP opnieuw flink investeert in de Nijmeegse fabriek: 20 miljoen dollar (17 miljoen euro), zo maakte het management in mei bekend. Het is de vijfde investering in vijf jaar tijd. “Met de miljoeneninvestering neemt de flexibiliteit en de productiecapaciteit van de fabriek verder toe”, meldt het bedrijf in een toelichting. “Op dit moment zit de fabriek helemaal vol en de vraag naar chips is onverminderd groot.” Het geld zal worden gebruikt voor de aanschaf van negen nieuwe machines.

100 procent

ICN8, zoals de fabriek heet, is een grote producent van speciale chips voor netwerken in de auto. 45 procent van de productie gaat nu naar belangrijke automotive klanten. “Inmiddels is de stelling waar dat nagenoeg 100 procent van auto’s die in wereld worden geproduceerd een of meerdere chips uit Nijmegen bevatten”, schrijft het bedrijf lovend in de toelichting.

NXP ontwikkelde onlangs ook al een chip die beelden van camera’s in auto’s tot op pixelniveau interpreteert. Het is bovendien een open systeem: andere fabrikanten mogen het dus doorontwerpen. Dat is, aldus de onderneming, een belangrijke stap in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Onderwerpen: , ,

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.