Waymo

Waymo werkt aan oplossingen tegen wagenziekte in zelfrijdende auto

Waymo werkt aan manieren om wagenziekte in zelfrijdende auto’s te voorkomen. Dat blijkt uit een patent dat onlangs is gepubliceerd. Zo stimuleert Waymo inzittenden om niet naar beneden te kijken of te lezen tijdens de rit. Daarnaast krijgen reizigers verschillende routemogelijkheden die afgestemd zijn op de ruigheid van de weg. Ook ontwikkelt Waymo een speciale stoel voor passagiers die wagenziek worden.

Concurrent Uber publiceerde eind vorig jaar ook al een patent waarin het oplossingen biedt tegen wagenziekte. Uber wil gebruik maken van een speciaal luchtstroomsysteem dat zich richt op specifieke plaatsen van het lichaam. Frisse lucht is een bekende manier om wagenziekte tegen te gaan. Waymo gooit het over een andere boeg.

Routeopties

Waymo wil de rijstijl van de zelfrijdende auto op de passagier afstemmen. Reizigers die gevoelig zijn voor wagenziekte krijgen een andere route dan reizigers die hier minder gevoelig voor zijn. Zo kan men kiezen voor een route met minder bochten, of een route waarin minder vaak opgetrokken en afgeremd wordt.

Verschillende routes krijgen een waarde toegekend. Hoe hoger de waarde, hoe groter de kans is dat de passagier wagenziek wordt. Het is nog de vraag of Waymo deze techniek ook daadwerkelijk gaat toepassen; een groot deel van de toegewezen octrooien zien nooit het daglicht.

Waymo patent
Gedetailleerde afbeelding van patent Waymo

Waymo kreeg vorig maand een vergunning van de staat Arizona om de eerste chauffeurloze taxidienst op te zetten. Het Google-zusterbedrijf test de zelfrijdende auto’s al op vijfentwintig locaties verspreid over Amerika. De lancering van de taxidienst heeft ook nog geen exacte datum. Volgens Waymo zal dit ergens in het voorjaar van 2018 zijn.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.