Ford vraagt patent aan voor autonome politieauto

De Amerikaanse autofabrikant Ford ontwikkelt een politieauto die zelfstandig patrouilleert, overtredingen constateert en zelfs boetes uitschrijft. Het Algemeen Dagblad meldt dat Ford patent heeft aangevraagd voor een auto die deze mogelijkheden biedt.

Om al deze taken uit te voeren en autonoom te kunnen functioneren maakt de politieauto gebruik van camera’s, sensoren en een internetverbinding. De auto kan ook gebruikmaken van camera’s die boven de wegen hangen. De krant meldt verder dat het prototype zelfs bekeuringen kan uitschrijven.

Zodra een automobilist in de fout gaat, kan de politieauto de bestuurder tot stoppen dwingen. Een systeem registreert de kentekenplaat en kijkt of er al meer overtredingen zijn begaan in het verleden. Vervolgens wordt een waarschuwing gegeven of kan een bekeuring uitgeschreven worden.

Politie Dubai

Vorig jaar meldde de politie van Dubai al dat het kijkt naar de mogelijkheden voor toepassing van een zelfrijdende politiewagen. Het voertuig in de Golf-staat is uitgerust met autonome techniek en heeft zowel een drone als biometrische techniek aan boord. Met dit laatste kunnen uiterlijke kenmerken van mensen worden gescand, waardoor gezochte criminelen makkelijker kunnen worden opgespoord. Het korps ziet dit als een belangrijk middel om de stad veiliger te maken.

Lees ook: Eerste zelfrijdende politie-auto in Dubai

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.