Eerste zelfrijdende politie-auto in Dubai

De politie van Dubai wil op korte termijn een zelfrijdende politie-auto in gebruik nemen. Het kleine voertuig is uitgerust met autonome techniek en heeft zowel een drone als biometrische techniek aan boord. Met dit laatste kunnen uiterlijke kenmerken van mensen worden gescand, waardoor gezochte criminelen makkelijker kunnen worden opgespoord. Het korps ziet dit als een belangrijk middel om de stad veiliger te maken.

Het voertuig is ongeveer net zo groot als een elektrische auto voor kinderen en is gemaakt door Otsaw Digital, een bedrijf uit Singapore. De politie-auto heeft de naam O-R3 gekregen en de fabrikant sluit allerminst uit dat het voertuig in de toekomst ook in andere steden wordt gebruikt. De O-R3 wordt ingezet in verschillende toeristische gebieden in Dubai en agenten kunnen toegang krijgen tot het voertuig door middel van vingerafdrukken.

Mensen scannen

De auto kan in verschillende delen van de stad rondrijden en worden naar verwachting nog vóór het einde van dit jaar voor het eerst ingezet. Het voertuig is tevens in staat om zelfstandig groepen mensen te scannen om te zien of er gezochte criminelen tussen zitten. Dat meldt de website Gulfnews.com.

Het is niet de eerste keer dat Dubai een primeur heeft op het gebied van autonome technologie. Eerder dit jaar werd bekend dat de stad in het Midden-Oosten ook gaat testen met zelfvliegende taxi’s. De eerste pilot moet starten in 2020.

Bron foto: Dubai Pollice

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.