Engeland, highland

Tests met zelfrijdende auto’s op Engelse platteland

Het Verenigd Koninkrijk plant nieuwe tests met autonome auto’s om te kijken hoe er onder moeilijke omstandigheden genavigeerd kan worden. Het HumanDrive initiatief, een samenwerking tussen onder andere Renault, Nissan en Mitsubishi, focust zich op het perfecte navigatiesysteem. Ook voor  landweggetjes op het platteland en rotondes. 

Gesimuleerde tests moeten ervoor zorgen dat zelfrijdende voertuigen zo veilig mogelijk zijn voordat ze op openbare wegen gaan rijden in een 200 mijl lange trip begin volgend jaar. De Engelse overheid wil dat vanaf 2021 zelfrijdende voertuigen toegang gaan krijgen tot de weg. Echter heeft dit voornemen volgens website Zdnet een hoop haken en ogen.

Kwaliteit van wegnetwerk

Het eerste probleem is de kwaliteit van de wegen, vooral binnen de bebouwde kom. Daarnaast is ook het netwerk van wegen buiten steden nog niet goed genoeg. Slechte wegen en wegverzakkingen kosten lokale overheden jaarlijks rond de 30 miljoen pond aan compensatiebedragen. Het repareren van de wegverzakkingen kost minimaal zo’n 2,8 miljard pond per jaar.

Nu er steeds meer auto’s de weg betreden lijdt de Engelse infrastructuur onder dat gewicht. Vooral oudere dorpen en steden, waar de wegen ontworpen zijn voor oudere manieren van transport. De site geeft aan dat het allemaal leuk en aardig is dat de overheid wil dat zelfrijdend vervoer wordt geïntroduceerd om innovatie te steunen en om de veiligheid op de weg te vergroten. Echter is het probleem dat er eerst een goede basis moet zijn in de vorm van een fatsoenlijk wegennetwerk, voordat er onnodige problemen ontstaan bij het testen van zelfrijdend vervoer.

Concurrentie

Als tweede probleem wordt de concurrentie van andere landen genoemd. Vooral de VS loopt warm voor zelfrijdend vervoer. Daar worden voertuigen al in verschillende steden echt goed getest. Waymo heeft al miljoenen mijlen gereden op de openbare weg in de VS.

Ondanks het grote probleem dat wordt gevormd door de slechte wegen in het Verenigd Koninkrijk, blijven de deelnemers aan het project optimistisch. Eén van de deelnemers gaf onlangs aan dat de Engelse wegen wel voor wat specifieke opgaves zorgen. Zeker in vergelijking met de wegen in de VS waar geen moeilijke rotondes en waar minder onverharde wegen liggen.

Lees ook: Zelfrijdende auto Waymo behoudt voorsprong op concurrenten

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.