Amerikaanse overheid wil richtlijnen voor zelfrijdende auto veranderen

De Amerikaanse federale regering wil komende zomer de richtlijnen op gebied van zelfrijdende auto’s veranderen. Dat zei minister van Transport Elaine Chao afgelopen weekend tijdens het Noord-Amerikaanse autocongres in Detroit. Het zou gaan om richtlijnen die momenteel barrières vormen tegen de implementatie van autonoom rijden.

In september van 2017 stelde het ministerie van Transport richtlijnen op die de ontwikkeling rond zelfrijdende auto’s moesten aanmoedigen.

Chao vertelt in een interview met het Amerikaanse nieuwsplatform Reuters dat de vrijwillige richtlijnen zullen gelden voor alle transportsectoren. Het in september opgestelde document bevatte richtlijnen en dus niet werkelijke regels. De overheid stelde hiermee een leidraad vast waarmee een pad werd gecreëerd voor de succesvolle implementatie van zelfrijdende voertuigen.

‘De technologie is hier’

General Motors, Alphabet en Toyota zijn partijen die technologie ontwikkelen rond de zelfrijdende auto. “De technologie is hier, de vraag is hoe we deze innovatie veilig kunnen inrichten”, aldus Chao. De minister sprak met fabrikanten op het congres in Detroit. Zij gaven aan dat zelfrijdende auto’s hun hoogste prioriteit hebben.

Het ministerie van Transport geeft geen voorkeur aan bepaalde technologieën en de richtlijnen zullen ‘neutraal’ en ‘flexibel’ zijn, zo stelt Chao. “Het is niet de bedoeling dat de richtlijnen zorgen voor winnaars en verliezers.”

Aan de slag

Fabrikanten hoeven niet langer federale toestemming te krijgen voor ze kunnen beginnen met testen. Ook is het niet langer verplicht om documentatie bij de federale overheid in te dienen, waarin precies de veiligheidsstandaarden en noodmaatregelen zijn opgenomen. Fabrikanten worden aangespoord niet te wachten, maar zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het testen van zelfrijdende auto’s op openbare wegen. Het is niet duidelijk wat de nieuwe richtlijnen precies in gaan houden.

Lees ook: Amerikaanse overheid moedigt testen met zelfrijdende auto’s aan

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.