Drone. Foto: HERE

HERE gaat kaarten maken voor drones

Vanwege de groeiende populariteit van drones gaat HERE Technologies nu ook kaarten maken voor deze onbemande vliegtuigjes. HERE is een grote speler op het gebied van digitale kaarten, onder meer voor zelfrijdende voertuigen. Het bedrijf werkt samen met softwareleverancier Unifly.

De bedrijven gaan aan de slag met een ​​luchtruimkaart voor drones die zowel landelijke als stedelijke gebieden bestrijkt. Hierin zijn ook no-fly-zones opgenomen, zoals luchthavens, woonwijken en gevoelige overheidsgebieden.

Recreatief en commercieel

“Binnenkort zijn het niet alleen onze wegen die overbelast zijn”, aldus HERE. “De groeiende populariteit van drones, of het nu voor recreatief of commercieel gebruik is, heeft de uitdaging aan het licht gebracht om het verkeer in het luchtruim te beheren. Bovendien zal in de toekomstige autonome wereld het verkeer van zowel vliegtuigen in de lucht als voertuigen op de grond goed moeten worden georganiseerd om veiligheid en efficiëntie te garanderen.”

HERE, Unifly: kaarten voor drones

Het platform van Unifly verbindt lokale- en luchtvaartautoriteiten met dronepiloten. Hierdoor moeten drones veilig in het luchtruim kunnen vliegen. De bedrijven willen bijdragen aan de drone-verkeersstroom en het voorkomen van botsingen, vergelijkbaar met het werk van luchtverkeersleiders. Op langere termijn wordt onderzocht hoe drones kunnen worden ingezet in het bredere transportsysteem.

Gegevens verzamelen

HERE zet sensorgegevens, gegenereerd door miljoenen voertuigen op de weg, om in kaartinformatie en nieuwe locatieservices voor weggebruikers. Dit concept wil het bedrijf ook inzetten bij drones: de machines worden uitgerust met sensoren en ingezet om luchtruimkaarten mogelijk te maken. Door gegevens van vele drones samen te voegen, kan de kaart worden uitgebreid met informatie over hyperlokale weersomstandigheden, mogelijke gevaren en de beste routes.

Marc Kegelaers, Chief Executive Officer van Unifly: “Nieuwe mapping-technologieën maken het gemakkelijker om een ​​drone te vertellen waar hij op een verantwoorde, veilige en legale manier kan vliegen. Dit is nodig als op een dag drones op afstand moeten vliegen. En het wordt des te belangrijker met de komst van autonoom vliegende drones.”

Lees ook: Zelfsturende drone redt levens

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.