Zipline

‘Zelfsturende drone redt levens’

‘Uber for blood’ heet het project: zelfsturende drones die bloed- en medicijnmonsters aan twaalf medische centra in Rwanda leveren. Dat gebeurt binnen een half uur, acht keer sneller dan voorheen. Technologie-ontwikkelaar Zipline, gelegen in Silicon Valley, werkt voor het project samen met het ministerie van Gezondheid in Rwanda. De drone heeft een bereik van 75 kilometer, vliegt 110 kilometer per uur en functioneert middels een autopilot.

De drones worden vooral ingezet in levensbedreigende situaties zoals bevallingen, waarbij patiënten vaak veel bloed verliezen, of bij bloedarmoede als gevolg van Malaria. Hoewel er in veel verder ontwikkelde landen al tests zijn met zelfsturende drones, is Rwanda de eerste die dit op grote schaal inzet, zo zegt het zelf. Het land heeft volgens het ministerie van Gezondheid het afgelopen jaar ruim 5.500 bloed- en medicijnmonsters getransporteerd.

Koploper

Het medisch personeel stuurt een bericht via Whatsapp wanneer zij bloed of medicijnen nodig heeft. In het distributiecentrum wordt het pakketje binnen enkele minuten klaargemaakt. De drone vliegt vervolgens zelfstandig naar de locatie en laat het pakketje met een parachute in een daarvoor bestemde ‘zone’ vallen voordat het weer terugkeert naar de basis. De drone zou in alle weersomstandigheden moeten werken en heeft een gewichtscapaciteit van anderhalve kilogram.

Keller Rinaudo, mede-oprichter van Zipline vertelt aan The Guardian dat hij Oost-Afrika koploper wil maken in dronetechnologie. “De meest vooruitstrevende technologische bedrijven zijn nog in ontwikkelingsfase, en Oost-Afrika redt al dagelijks levens met dit project”, aldus Rinaudo. Zipline gaat met de regering van Tanzania naar eigen zeggen het grootste drone-netwerk ter wereld realiseren.

In 2018 breidt het bedrijf haar producten uit. Zo gaan ze dit jaar onder andere benodigdheden voor bloedtransfusies vervoeren. Ook transporteert het bedrijf in 2018 HIV-medicijnen en medicijnen tegen malaria.

Nederland

In Nederland vindt binnenkort een soortgelijke pilot plaats. ANWB Medical Air Assistance start in maart samen met UMCG Ambulancezorg in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een proef waarbij een drone medicijnen van het Groningse platteland naar Schiermonnikoog vervoert. De drone overbrugt zelfstandig een afstand van ongeveer 8 à 9 kilometer.

Momenteel worden medicijnen van het platteland via een veerboot naar de eilanden getransporteerd, iets dat soms uren duurt. Met de proef verloopt dit proces sneller. In totaal vinden tijdens het experiment dertig vluchten plaats met drie verschillende type drones. Het is nog niet duidelijk hoe lang de machines over een vlucht doen, of hoeveel kilogram deze maximaal kan vervoeren.

Lees ook: Zelfsturende drones gaan medicijnen naar Schiermonnikoog transporteren

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.